Kuzey Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Estonya, teknoloji, inovasyon ve dijitalleşme alanlarında öncü bir ülke haline gelmiştir. Özellikle e-Residency ile uzaktan şirket yönetmenize izin veren ve birçok vergi avantajı sağlayan Estonya, birçok startup’a ev sahipliği yapmaktadır ve girişimcilerin son gözdesidir.
Estonya, Kuzey Avrupa’da yer alan, Baltık Denizi’ne kıyısı olan, güneyinde Letonya ile ve doğusunda Rusya ile komşu olan bir ülkedir. Estonya’nın resmi dili Estonca’dır ancak nüfusun bir kısmı ana dil olarak Rusça konuşmaktadır. 2021 yılı verilerine göre 1.33 milyon nüfusu olan Estonya’da, nüfusun yaklaşık %30’u göçmendir.
Yazımızda size Estonya’ya kalıcı olarak yerleşmenin yollarından bahsettik. Estonya’ya kalıcı olarak yerleşmek için hangi vizenin size uygun olduğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Estonya’ya Hangi Vize ile Gidilir?
Estonya’ya kalıcı olarak yerleşmek için öncelikle size geçici oturum izni sağlayan bir vizeye başvurmalısınız. Ardından kalıcı oturum izni için başvurabilirsiniz.
Estonya’ya yerleşme yollarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Estonya’da bir şirketten iş teklifi alarak oturum izni almak (Çalışma Vizesi)
Estonya’daki şirketlere yatırım yaparak oturum izni almak (Yatırımcı Vizesi)
Şirket kurarak oturum izni almak (Estonya Startup Vizesi)
Estonya’da eğitim almak için oturum izni almak (Öğrenci Vizesi)
Aile birleşimi yoluyla Estonya’ya yerleşmek
Uzun evrak işleri ve yasal karmaşayla uğraşmadan oturma ve çalışma iznini alabilirsin. Her yıl 1.300'den fazla başarılı danışmanlık veren hangivize.com uzmanlığıyla gereksiz masrafları ortadan kaldırıp, vize onayına giden süreci kısaltabilirsin.
Estonya Çalışma Vizesi
Estonya’da bulunan bir şirketten iş teklifi almanız durumunda başvuracağınız vize Estonya Çalışma Vizesidir. Estonya Çalışma Vizesi size Estonya’da çalışacağınız süre boyunca geçici oturum izni sağlar. Vizeniz bittiğinde yenileyebilir ve 5 yılın sonunda kalıcı oturum izni veya vatandaşlık için başvurabilirsiniz.
Estonya Çalışma Vizesi almak için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir:
Estonya’da bir şirketten iş teklifi almış olmalısınız
Çalışacağınız pozisyona uygun yeterliliklere sahip olmalısınız (diploma, sertifika, iş deneyimi)
İşvereniniz, sizi işe alacağını gerekli resmi kurumlara bildirmelidir
İş sözleşmeniz olmalıdır
Estonya Çalışma Vizesi başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir:
Geçerli pasaport
Başvuru formu
Sağlık sigortası
Konaklama kanıtı (kira sözleşmesi, davet mektubu vs.)
Sabıka kaydı
İş sözleşmesi
Diploma
Cv
Estonya Çalışma Vizesi almak için bulunduğunuz ülkedeki Estonya Konsolosluğu’na gerekli belgeleriniz ile başvuru yapmalısınız.
Estonya Yatırımcı Vizesi
Estonya Yatırımcı Vizesi almak için bir şirkete belli bir miktarda yatırım yapmalısınız. Gayrimenkul yatırımları, Estonya Yatırımcı Vizesi almanız için yeterli değildir.
Estonya Yatırımcı Vizesi almak için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir:
18 yaşından büyük olmalısınız
Sabıka kaydınız temiz olmalı
Finansal olarak yeterliliğinizi kanıtlamalısınız
İş yürütmek konusunda deneyim sahibi olmalısınız
Estonya Yatırımcı Vizesi başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir:
Geçerli pasaport
Başvuru formu
Mali yeterliliğinizi kanıtlayan belgeler (banka hesap dökümü)
Sağlık sigortası
Yatırım yaptığınıza veya yapacağınıza dair belgeler
Gerekli belgeleri hazırladıktan sonra, bulunduğunuz ülkedeki Estonya Konsolosluğu’ndan başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Estonya Yatırımcı Vizesi 12-18 aylık olarak verilecektir ancak bunu 5 yıla kadar uzatabilirsiniz. 5 yılın sonunda kalıcı oturum izni veya vatandaşlık için başvurabilirsiniz.
e-Residency Nedir?
e-Residency, Estonya’nın 2014 yılında başlattığı, Estonya vatandaşı olmayan kişilerin Estonya’da şirket kurabilmesine ve uzaktan yönetebilmesine olanak sağlayan e-oturum programıdır. e-Residency kartı ile, Estonya vatandaşı olmayan kişiler dijital vatandaşlık sahibi olurlar ve dijital ortamda Estonya’da şirket kurabilir ve Estonya’ya seyahat etmeden uzaktan dijital ortamda şirketini yönetebilirler.
e-Residency nedir? e-Residency nasıl alınır? gibi soruların yanıtını e-Residency Başvuru Kılavuzu yazımızı inceleyerek edinebilirsiniz.
Estonya Startup Vizesi
Estonya Startup Vizesi, teknoloji tabanlı iş fikrine sahip kişilerin en az 2, en fazla 5 kişiden oluşan ekipleri ile başvurabileceği vize türüdür. 1-3 yıl süre ile verilir. Daha sonra uzatma için başvurabilirsiniz.
Estonya Startup Vizesi almak için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir:
18 yaşından büyük olmalısınız
İyi bir sabıka kaydına sahip olmalısınız
Yenilikçi bir iş fikrine sahip olmalısınız
İş fikrinizin Estonya ekonomisine katkı sağlayacağını göstermelisiniz
Estonya Startup Vizesi başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir:
Geçerli pasaport
İngilizce hazırlanmış iş planı
Cv
MVP düzeyinde bir web sitesi veya mobil uygulama
Estonya Startup Vizesi hakkında detaylı bilgi edinmek için Estonya Startup Vizesi Başvuru Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
📑 Vize başvurunu yaparken hangivize.com yanında!
Senin yerine vize işlemlerini yapsın, vize için gerekli evraklarla uğraşsın, sürpriz masraflardan kaçınarak en cazip fiyatlarla Estonya Vizesi almanı sağlasın.
Estonya Öğrenci Vizesi
Estonya Öğrenci Vizesi, Estonya’da eğitim görmek isteyenlere verilen vize türüdür.
Kısa Dönem Öğrenci Vizesi: Estonya’da göreceğiniz eğitimin süresi 90 günü aşmıyorsa kısa dönem vizeye başvurmalısınız. Kısa dönem vize 90 güne kadar Estonya’da eğitim görmenize olanak tanır. Genellikle kısa dönemli kurslara katılım sağlayacaklar içindir.
Uzun Dönem Öğrenci Vizesi: Estonya’da göreceğiniz eğitim süresi 1 yıla kadar ise bu vizeye başvurmalısınız.
Geçici Oturum İzni: Estonya’da göreceğiniz eğitim 1 yıldan fazla ise geçici oturum iznine başvurmalısınız. Geçici oturum izni ile Estonya’da 5 yıla kadar kalabilir, eğitim görebilir ve çalışabilirsiniz.
Estonya Öğrenci Vizesi başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir:
Geçerli pasaport
Başvuru formu
Eğitim kurumundan alınan kabul mektubu
Banka hesap dökümü
Konaklama kanıtı (yurt/kira sözleşmesi)
Sağlık sigortası
Estonya Öğrenci Vizesi başvurunuzu, gerekli belgeleri hazırladıktan sonra, ülkenizde bulunan Estonya Konsolosluğu’ndan yapmalısınız.
Estonya Aile Birleşim Vizesi
Estonya’ya aile birleşimi yolu ile yerleşmek isteyenlerin, Estonya vatandaşı olan veya Estonya oturum izni bulunan yakın bir aile üyesinden davet alması gerekmektedir. Estonya Aile Birleşim Vizesine başvuran kişilere 1-5 yıl süre ile oturum izni verilmektedir.
Estonya Aile Birleşim Vizesi almak için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir:
Estonya vatandaşı veya oturum izni bulunan, yakın bir aile üyenizden davet almalısınız
Finansal durumunuz yeterli olmalıdır ve bunu kanıtlamalısınız
Sağlık sigortası yaptırmalısınız
Estonya Aile Birleşim Vizesi başvurularınızı, Estonya Konsolosluklarından yapabilirsiniz.
Estonya'ya Nasıl Gidilir Sık Sorulan Sorular
E-Residency ile Estonya’ya Yerleşilebilir mi?
Hayır, e-Residency ile Estonya’ya yerleşemezsiniz. E-Residency, Estonya vatandaşı olmayan kişilerin, Estonya’da şirket kurmak ve şirketleriniz uzaktan yönetmelerine olanak sağlayan bir karttır. Estonya’ya yerleşmenize olanak sağlamaz.
Evlenerek Estonya’ya Yerleşilebilir mi?
Evet, Estonya vatandaşı veya oturum iznine sahip biri ile evlenmeniz durumunda aile birleşim vizesine başvurarak Estonya oturum izni alabilir ve Estonya’ya yerleşebilirsiniz.
Estonya’ya Yerleşme Sürecinde Çıkabilecek Masraflar Nelerdir?
Estonya'ya yerleşme sürecinde çıkabilecek masrafları vize başvuru ücreti, uçak bileti, oturum izni kartı ücreti ve konaklama maliyeti (kira vs.) olarak özetleyebiliriz.
🤔 Henüz burada olmayan bir sorun mu var? Yorumlar alanından sorunu hangivize.com uzmanlarına ulaştırarak yanıtına kolayca ulaşabilirsin. 👇