Yurt dışına taşınmaya karar verdiniz ve evcil hayvanınızı yurt dışına taşınırken nasıl götüreceğinizi bilmiyor musunuz?
Yazımızı okumaya devam edin, yazımızda yurt dışına taşınırken evcil hayvanınızı da yanınızda götürmenin tüm prosedürlerini detaylarıyla anlattık.
Evcil Hayvanlar ile Seyahat
Evcil hayvanlarınız ile birlikte yurt dışına seyahat etmek isteyebilirsiniz. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Kısa süreli ani gelişen yurt dışı seyahatlerinizde, evcil hayvanlarınızı yanınızda götürmek için gereken belgeleri ve işlemleri kolaylıkla tamamlayamayabilirsiniz.
Eğer evcil hayvanınızı yanınızda götürmenizi gerektiren bir seyahat planınız varsa veya yurt dışına taşınıyorsanız, evcil hayvanınızı beraberinizde götürmek için hazırlıklara en az 3-4 ay önceden başlamalısınız. Her şeyin yolunda gitmesi durumunda tüm işlemler en az 3 ay kadar sürmektedir. Bunun sebebi evcil hayvanınızın kuduz aşısı olduktan sonra veterinerinden sağlık sertifikası alabilmeniz için en az 3 ay beklemenizin gerekmesidir. Bu yüzden hazırlıklara olabildiğince erken başlayın.
Evcil hayvanınızı yurt dışına götürmek için gerekli belgeleri tamamladığınız takdirde seyahatiniz için herhangi bir engel yoktur. Ancak eğer evcil hayvanınız koruma altındaki bir tür ise öncelikle ön izin almalısınız.
“Yerli Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Kullanılması ve Yurt Dışına Çıkarılması Hakkında Yönetmelik” (YEHGK)” gereği "Ulusal Komite" tarafından belirlenmiş;
Kangal Çoban Köpeği
Akbaş Çoban Köpeği
Kars Çoban Köpeği
Çatal Burun Av Köpeği
Zağar İnci Köpeği
Ankara Kedisi
Van Kedisi
Irklarından olan kedi ve köpekler, gen kaynakları koruma altına alınan hayvanlardır ve yurt dışına çıkmadan önce ön izin alınmalıdır.
Kedi ve Köpek ile Yurt Dışına Seyahat Etmek için Yapılması Gerekenler
Kedi ve/veya köpeğiniz ile yurt dışına seyahat etmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 7455140 sayı ve 21.10.2022 tarihli ‘kedi Ve Köpeklerin Yurt Dişina Yolcu Beraberi Ve Ticari Sevklerine İlişkin Uygulama Talimati’ doğrultusunda uymanız gereken kurallar ve yapmanız gereken şeyler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Evcil hayvanınız mikro çip ile kimliklendirilmiş olmalıdır.
Evcil hayvanınız 3 aylıktan büyük olmalıdır, aksi takdirde annesi ile birlikte seyahat etmelidir.
Kuduz aşılaması ve periyodik aşılamalar, uygun şekilde yapılmış olmalıdır.
Tüm aşıların yapılmış olduğunu belirten, kimlik ve mikroçip bilgilerinin bulunduğu sağlık karnesi karnesi olmalıdır.
Evcil hayvanınız, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET)’nde kayıt altına alınarak
pasaport düzenlenmiş olmalıdır.
Evcil hayvanınıza kuduz titrasyon testi yaptırmalısınız. Veterineriniz kan örneğini Ankara’daki yetkili merkeze gönderir ve test sonucu oradan gelir.
Veterinerinizden sağlık sertifikası almalısınız.
Seyahatinizden üç gün önce Tarım İl veya İlçe Müdürlüğü’nden evcil hayvanınız ile birlikte seyahat edecek kişinin adına düzenlenmiş uygunluk belgesi almalısınız.
Tüm belgeleri tamamladıysanız artık seyahatinize başlayabilirsiniz. Ancak seyahatinize başlamadan önce gideceğiniz ülkenin evcil hayvan kabul şartlarına göz atmanızda fayda vardır. Gereken belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir.
Uçak seyahatlerinde genellikle 8 kg’a kadar olan evcil hayvanlar, kabin içerisinde taşıma kutusu ile seyahat edebilir. Daha yüksek ağırlıktaki evcil hayvanlar ise, uygun taşıma çantası içinde, uçağın kargo bölümünde seyahat edebilir. Ancak bu şartlar her havayolu şirketinde farklılık gösterecektir. Bu yüzden seyahatinizden önce ilgili havayolundan bilgi almalısınız.
Kargo bölümünde seyahat eden evcil hayvanınızı büyük bagaj bölümünden teslim alabilirsiniz. Ardından gümrük memurlarına hazırladığınız belgeleri kontrol ettirerek ülkeye giriş yapabilirsiniz.
Kabinde seyahat eden evcil hayvanınızın da belgeleri gümrük memurları tarafından kontrol edildikten sonra ülkeye giriş yapabilirsiniz.
🤔 Evcil hayvanınız, kuduz aşısı üzerinden en az 3 ay geçtikten sonra seyahat edebilir.
Evcil Hayvan Yurt Dışı Çıkış Adımları Nelerdir?
Evcil hayvanınıza çip taktırın.
Evcil hayvanınıza pasaport çıkarttırın.
Evcil hayvanınızın tüm aşılarını düzenli yaptırın ve pasaportuna işletin.
Kuduz titrasyon testi ücretini bankadan veya internet üzerinden ödeyin.
Dekontunuz ile birlikte veterinerinize gidip kan örneğini verin.
Veterinerinize yurt dışına çıkacağınızı söyleyin. Veterineriniz gerekli formu doldurup kan örneği ile birlikte test kuruluşuna gönderecek.
Test sonucunuzu teslim alın ve saklayın.
Test sonucunuzu aldıktan sonra 3 ay bekleyin.
3 ayın sonunda Tarım İl veya Tarım İlçe Müdürlüğü’ne gidin ve gerekli formu doldurup, ücretini ödeyin.
Hazırlanan raporu teslim alıp 3 gün içinde yurt dışına çıkın.
Kargo ile Evcil Hayvan Taşınması
Evcil hayvanınızı beraberinizde uçakla götürmek dışında başka bir seçeneğiniz daha bulunmaktadır. Evcil hayvanınızı evcil hayvan taşıması yapan kargo şirketleri ile de yurt dışına gönderebilirsiniz.
Yurt dışına evcil hayvanınızı kargo ile gönderirken gereken tüm belgeler aynıdır. Evrakları toplama ve hazırlık kısmını bazı şirketler sizin adınıza tamamlar. Ardından istediğiniz tarihte evcil hayvanınızı kapınızdan alıp kapınıza teslim ederler.
⚠️ Evcil hayvanınızı kargo yolu ile taşıyacaksanız, kargo şirketinin Türkiye’de kayıtlı ve evcil hayvan taşımaya izinli bir şirket olduğundan emin olun.
Evcil Hayvanınız ile Seyahat Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Evcil hayvanlarınız ile birlikte seyahat ederken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Özellikle evcil hayvanınız ile ilk seyahatiniz ise bu maddeleri dikkatle okumalısınız:
Bazı köpek ırkları nefes almakta zorlanırlar ve bu yüzden kargo bölümünde seyahat etmeleri önerilmez. Bu ırklara örnek olarak Pug, Pekingese, Cavalier King Charles Spaniel verilebilir.
10 yaş ve üzerindeki evcil hayvanlar kargo bölümünde seyahat etmenin getireceği stresi kaldıramayabilirler ve hayati risk söz konusu olabilir.
Seyahat mesafenizi göz önünde bulundurarak evcil hayvanınızı uçuştan en geç 12 saat önce beslemeyi kesmelisiniz. Böylelikle uçuş sırasında evcil hayvanınızın tuvalet ihtiyacı olmayacaktır.
Evcil hayvanınızı uçuştan birkaç hafta önce içinde seyahat edeceği kutuya alıştırmalısınız. Böylelikle seyahati sırasında daha fazla strese girmemiş olur.
Eğer evcil hayvanınız sakin mizaçlı değilse ve stres olmasından korkuyorsanız veteriner hekiminizden seyahatte kullanabileceğiniz bir sakinleştirici isteyebilirsiniz.
Evcil Hayvan ile Seyahat Hakkında Sık Sorulan Sorular
Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Alınır?
Evcil hayvan pasaportu almak için öncelikle veterinerinize gidin ve evcil hayvanınıza çip taktırın. Evcil hayvanınıza çip takıldıktan sonra veterinerinizden evcil hayvanınızın pasaportunu alabilirsiniz.
Evcil Hayvan Pasaportu Zorunlu mu?
Evet, evcil hayvan pasaportu 1 Ocak 2021 tarihinde tüm evcil hayvanlar için zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca evcil hayvanınız ile yurtiçi ve yurt dışı seyahatlerinize götürmeniz için de gereklidir.
Evcil Hayvan Pasaportu Kaybolursa Ne Olur?
Evcil hayvan pasaportunuzun kaybolması durumunda en geç 60 gün içinde İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirmelisiniz. Ardından yeniden pasaport çıkartabilirsiniz.