top of page

Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Biyometrik fotoğrafınızı hazırlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı!


Her ülkenin vize başvurularınızda kendi kurallarını uyguladığı biyometrik fotoğrafınızı hazırlamak aslında o kadar da zor değil. Sizi zamandan ve paradan tasarruf ettiren, tüm kurallara uyduğunuzdan emin olmanızı sağlayan detayları biliyor musunuz?


Daha fazlasını kusursuz biyometrik fotoğraf hazırlama rehberimizde keşfedin.


Biyometrik Fotoğraf Nedir?

Biyometrik fotoğraf, makine tarafından okunabilen kimlik kartlarında kullanılan yüksek kaliteli, belirli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. Pasaport, ehliyet, vize, oturum izni gibi resmi belgelerde kullanılan biyometrik fotoğraflar, kişinin kimliğini doğrulamaya yardımcı olur.


Biyometrik fotoğrafların ICAO tarafından belirlenmiş standartlara göre çekilmesi gerekir. Fotoğrafçılar bu standartlara uyarak fotoğraf çekimini gerçekleştirir. Ancak biyometrik fotoğrafı evde de çekebilirsiniz. Blog yazımızı okuyarak evde biyometrik fotoğraf çekimi gerçekleştirebilirsiniz.


Biyometrik Fotoğraf

Biyometrik fotoğraflar çekildikten sonra, sunulan ilgili kuruluşlarda özel makineler tarafından taranır. Bu yüzden biyometrik fotoğraflar yüksek kalitede, arkası beyaz, belirli ölçülerde ve yüz hatları açıkça belli olacak şekilde çekilir.


Biyometrik Fotoğraf Ölçüleri

Biyometrik fotoğrafların boyutları, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenmiştir. Buna göre biyometrik fotoğraflar, 50 mm x 60 mm boyutlarında olmalıdır. Fotoğrafın ortasında bulunan kişinin yüzü, çenenin altından alnına kadar (saçlar dahil) 29 mm ile 34 mm arasında olmalıdır.


Ancak biyometrik fotoğraf ölçüleri fotoğrafı nerede kullanacağınıza göre değişiklik gösterebilir. Örneğin vize başvurularında her ülke farklı ölçülerde biyometrik fotoğraf isteyebilmektedir.


Çoğu Schengen ülkesi vize başvurularında 35 mm x 45 mm ölçülerinde biyometrik fotoğraf talep etmektedir. Ancak yine de vize başvurusundan önce başvuracağınız ülkenin şartlarını kontrol etmekte fayda var.


3 Adımda Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Biyometrik fotoğraf çektirmek için en yakın fotoğrafçıya gidebilirsiniz. Tüm fotoğrafçılar biyometrik fotoğraf çekimi yapmaktadır. Ancak evde biyometrik fotoğraf çekmek de mümkündür.


Kimliğiniz veya pasaportunuz için fotoğraf çekmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Eğer biyometrik fotoğrafınızı kendiniz çekmek istiyorsanız mükemmel biyometrik fotoğrafını çekmek için bu basit talimatları izleyin.


Adım 1: Vücut kamera mesafesinizi ayarlayın.

Yüz ile kamera arasındaki mesafenin 1 ila 2 metre arasında tutulması önerilir. Fotoğrafı başkası çekse daha iyi olur.



Biyometrik

Adım 2: Dik durun.

Yüzünüzü merceğin önüne konumlandırın. Kameranın göz hizasında olduğundan emin olun. Doğal bir ifadeyi koruyun ve kamerayı sabit tutun.




Biyometrik Foto

Adım 3: Aydınlatmaya dikkat edin.

Yüzünüzün her iki tarafının da eşit şekilde aydınlatıldığından, gölgeler olmadığından ve yüz hatlarınızın görülebildiğinden emin olun. Fotoğraf odaklanmış, keskin ve uygun şekilde pozlanmış olmalıdır.



Fotoğrafı çektikten sonra photoshop programı kullanarak veya online araçları kullanarak fotoğrafınızı biyometrik fotoğraf boyutlarına getirebilirsiniz.


Biyometrik Fotoğraf Çekilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biyometrik fotoğraf çekilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

  • Fotoğrafın arka planı beyaz ve desensiz olmalıdır. Böylece, fotoğrafınız makine tarafından kolayca okunabilir.

  • Fotoğrafın ışıklandırması düzgün olmalıdır. Fotoğrafın fazla karanlık veya fazla aydınlık olmaması gerekir.

  • Fotoğraf çekilirken kişinin yüzü objektife bakmalıdır.

  • Fotoğraf çekilirken kişinin başı dik olmalıdır. Fotoğrafta kişinin yüzünün orantılı olması için bu son derece önemlidir.

  • Fotoğraf çekilirken kişinin ağzı kapalı olmalıdır.

  • Fotoğraf çekilirken kişinin gözlükleri (optik gözlük hariç) ve şapkası olmamalıdır.

  • Fotoğraf çekilirken kişinin saçlarının yüzü kapatmaması gerekir. Fotoğraf çekilen kişinin yüzü fotoğrafta net ve açık şekilde görünmelidir.

Biyometrik fotoğrafınızın bu hususlara dikkat ederek çekildiğinde, resmi belgelerinizde sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.


Biyometrik Fotoğrafta Makyaj

Biyometrik fotoğrafta makyaj konusunda bazı sınırlamalar vardır. Makyaj, kişinin yüz özelliklerini belirgin şekilde değiştirmemelidir. Örneğin, kontür, allık veya bronzer gibi uygulamalar, kişinin yüz hatlarını olduğundan farklı gösterecektir. Biyometrik fotoğrafta kontür, allık, bronzer gibi yüz hatlarını farklılaştıracak makyaj uygulamalarından kaçınılmalıdır. Bu kurallara uyularak çekilen biyometrik fotoğraflar, resmi belgelerde sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.


Biyometrik Fotoğrafta Takı

Biyometrik fotoğrafta takı veya piercing takmak uygun değildir. Biyometrik fotoğrafların amacı, kişinin yüzünü net bir şekilde tespit etmektir. Takı ve piercingler, yüz özelliklerini belirgin şekilde değiştirebileceği veya kulakların görünürlüğünü engelleyebileceği için bu amacın önüne geçecektir ve bu yüzden kullanılması uygun değildir.


Biyometrik fotoğraf çekimi sırasında, kişinin yüzünde küpe, piercing, şapka, toka gibi aksesuarlarını çıkarması gerekir. Bu kural, hem kadın hem de erkek adaylar için geçerlidir. Aksi halde, biyometrik fotoğrafın resmi kurumlarca kabul edilmesinde sorun yaşanabilir.


Biyometrik Fotoğrafta Gözlük

Biyometrik fotoğrafta aksesuar olarak takılan gözlükleri kullanmak yasaktır. Biyometrik fotoğrafların amacı, kişinin yüzünü net bir şekilde tespit etmektir. Gözlük, göz bebeklerini ve göz rengini kapatabileceği için bu amacın önüne geçecektir. Bu yüzden kullanımı uygun değildir.


Ancak biyometrik fotoğraf çekilirken numaralı gözlüğünüzü kullanmanızda bir mahsur yoktur. Aşağıdaki kurallara uyarak gözlüğünüz ile biyometrik fotoğraf çekilebilirsiniz:

  • Güneş gözlüğü olmamalıdır

  • Gözlük camı renksiz olmalıdır

  • Fotoğrafta gözler net şekilde görülebilmelidir

  • Gözlüğün çerçevesi gözleri kesecek veya örtecek şekilde takılı olmamalıdır

  • Fotoğrafta gözlük camında herhangi bir yansıma olmamalıdır


Biyometrik Fotoğrafta İfadeler

Biyometrik fotoğraf çekilirken yüzünüzde herhangi bir ifade olmamalıdır. Kızgınlık, mutluluk gibi duygu belirten ifadeler yüzünüzde yer almamalıdır. Biyometrik fotoğraf çekilirken dudaklar kapalı şekilde minimum ifade ile objektife bakılmalıdır.


Biyometrik Fotoğrafta Dini Kıyafetler

Dini kıyafetler, bir kişinin dini inancını ifade eden kıyafetlerdir. Biyometrik fotoğraflarda dini kıyafetlerin kullanımı genellikle kabul edilir. Ancak, vize başvurusu yapacaksanız başvuracağınız ülkenin kurallarını kontrol etmek yararınıza olacaktır.


Genel olarak, biyometrik fotoğraflarda dini kıyafetlerin kullanılmasına izin verilir. Ancak, bu kıyafetlerin kişinin yüzünü tamamen kapatmaması gerekir. Örneğin, bir kişinin başörtüsü takması kabul edilirken, yüzünü tamamen kapatan bir burka takması kabul edilmez. Başörtüsünün yüzü, alnı ve kaşları kapatmayacak ve yüze gölge düşmeyecek şekilde takılması gerekir. Bu şartlarda başörtüsü veya başka bir dini kıyafet ile biyometrik fotoğraf çekilmesinde hiçbir sakınca yoktur.


 

Biyometrik Fotoğraf Hakkında Sık Sorulan Sorular


Biyometrik Fotoğraf Pasaportta Kullanılır mı?

Evet, ölçü kurallarına uyarak çektiğiniz biyometrik fotoğrafınızı pasaport, kimlik ve sürücü belgesinde kullanabilirsiniz.


Cep Telefonu İle Biyometrik Fotoğraf Çekebilir miyim?

Evet, cep telefonu ile biyometrik fotoğraf çekebilirsiniz. Günümüzde cep telefonu kameraları biyometrik fotoğraf çekmek için yeterlidir.


Biyometrik Fotoğraf Siyah Beyaz Olabilir mi?

Hayır, biyometrik fotoğraf renkli olmalıdır. Siyah beyaz fotoğraflar biyometrik olarak kabul edilmez.


Biyometrik Fotoğrafa Photoshop İle Rötuş Yapabilir miyim?

Hayır. Biyometrik fotoğrafın yalnızca boyutlarını değiştirebilirsiniz. Fotoğrafın orjinalliğini bozduğu için rötuş yapamazsınız.


Biyometrik Fotoğraf Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Biyometrik fotoğrafların geçerlilik süresi 6 aydır. Bu süre, kişinin yüz hatlarının belirgin bir şekilde değişmemesi için belirlenmiştir. 6 aydan daha eski biyometrik fotoğraflar, resmi belgelerde kabul edilmeyecektir.


bottom of page