Uzun çalışma hayatı nedeniyle emekli, EYT'den emekli veya gazi iseniz Bulgaristan oturum izni alabileceğiniz biliyor muydunuz?
Bulgaristan Emekliler İçin Oturum İzni, uzun yıllar bir işte çalıştıktan sonra emekli olan ve emekli olduğunu kanıtlayabilen her vatandaşın başvurabileceği oturum izni türüdür.
Sizler için bugüne kadar hazırlanan en kaplamlı başvuru rehberini hazırladık. Emeklilerin Bulgaristan D Vize başvurusu yapabilmesi için şartlar, gerekli evrak listesi ve merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt arayabilirsiniz, okumaya devam edin!
Bulgaristan Emekli Oturum İzni Nedir?
AB vatandaşı olmayan ve Bulgaristan'daki asgari aylık maaşa eşit veya daha fazla devlet emekliliği alan emekliler Bulgaristan Emeklilik Vizesi ve D tipi oturma izni başvurusunda bulunmaya uygundur. Bulgaristan Emekli Oturumu 12 aya kadar bir süre için verilir ve her yıl yenilenebilir.

Bulgaristan Emeklilik Oturum İzni seçeneği emeklilerin Bulgaristan'a taşınmalarına ve ülkenin nispeten düşük yaşam maliyetinin, hoş ikliminin ve güzel manzaralarının tadını çıkarmalarına olanak tanır. Ayrıca, Bulgaristan oturum izni ile emekliler kamu sağlık sistemine erişebilir ve bu imkan özellikle kendi ülkelerinde yeterli sağlık hizmeti kapsamına sahip olmayanlar için faydalıdır.
💡 Dipnot: Gaziler de Bulgaristan Emeklilik Oturumu D vizesi almaya uygundur.
Ayrıca, Bulgaristan Emeklilik Vizesi aynı zamanda bir Schengen Emeklilik vizesidir ve sahiplerinin diğer Schengen üye ülkelerini ziyaret etmelerine olanak tanır ve böylece daha fazla seyahat esnekliği ve kolaylığı sağlar.
Bulgaristan Emeklilik Vizesi Nasıl Alınır?
Bulgaristan emeklilik vizesi için gereken belgeler, Bulgaristan büyükelçiliğine veya konsolosluğa şahsen teslim edilir. Emeklilik vizesinin işlem süresi 4-8 haftadır. D vizesi 6 ay geçerlidir ve sona ermeden en geç 2 hafta önce ikamet kartıyla değişim gerekir.
🇧🇬 Gözünde büyüyebilecek karmaşık vize süreçleri ile uğraşmadan sen de hayallerine bir adım daha yaklaşabilirsin! Bulgaristan’da birçok haktan yararlanıp huzurlu, keyifli bir yaşam sürmek istiyorsan sen de Bulgaristan Emekli Vizesi için hangivize.com’u tercih et.
Bulgaristan Emekli Oturum İzni Avantajları Nelerdir?
Bulgaristan emeklilik vizesi, Avrupa'da huzurlu ve ekonomik bir yaşam arayan emekliler için cazip seçenekler sunar. İşte Bulgaristan emeklilik vizesinin sunduğu bazı avantajlar:
Schengen Bölgesi'ne Giriş İmkanı: Bulgaristan 2025 yılında Schengen Bölgesi üyesi olması nedeniyle Schengen ülkelerine serbest seyahat imkanı sağlar.
Düşük Yaşam Maliyetleri: Avrupa ülkelerine kıyasla Bulgaristan'da yaşam maliyetleri uygundur. Kira, yiyecek, ulaşım gibi temel harcamalar hesaplıdır.
Gayrimenkul Yatırımı Avantajı: Uygun fiyatlı konut seçenekleri ve düşük emlak vergisiyle ev almak cazip hale gelir. Özellikle kıyı bölgelerinde yazlık yatırım için fırsatlar bulunur.
Kaliteli Sağlık Hizmeti: Avrupa standartlarında sağlık hizmetleri uygun fiyatlarla sunulur. Emeklilik vize sahipleri sağlık sigortası ile sağlık hizmetlerinden faydalanır.
Vergi Avantajları: Emeklilere yönelik cazip vergi düzenlemeleri bulunmaktadır. Bulgaristan'da emekli gelir vergisi oranı düşüktür.
İklim ve Doğal Güzellikler: Karadeniz sahilleri, Rodop ve Pirin dağları gibi doğal güzelliklerle çevrili olan Bulgaristan, doğa severler ve sakin bir yaşam isteyenler için harika bir tercihtir.
Kültürel ve Tarihsel Yakınlık: Türk kültürüne yakın geleneklere sahip olması ve Türkiye'ye kara yoluyla kolay ulaşım, emekliler için adaptasyonu kolaylaştırır.
Avrupa Birliği Üyeliği: Bulgaristan AB üyesi olduğu için emeklilik vizesi sahipleri, Avrupa Birliği ülkeleriyle daha fazla entegrasyon avantajından faydalanabilir.
Bulgaristan Emekliler İçin Oturum İznine Başvuru Şartları Nelerdir?
Bulgaristan emekli oturma izni, ülkede 1 yıla kadar yasal olarak yaşamanıza hak kazandırır. Süresi dolduktan sonra yenilenebilir. Bulgaristan Emekli Vizesi başvuru şartları:
Bulgaristan'da, kendi ülkenizde veya başka bir ülkede emeklilik maaşı almaya hak kazanmış olmalısınız.
Bulgaristan'da kendinizi ve ailenizi geçindirmek için yeterli mali kaynaklara sahip olmalısınız.
Bulgaristan Emeklilik Oturumu en önemli şartı başvuru sahibinin Bulgaristan’daki en düşük çalışan aylığı veya emekli maaşı kadar geçimini sağlayabildiğini ispat etmesidir.
Bulgaristan D Vizesi Başvuru Süreci
Bulgaristan Emekli Oturma İzni başvurusunda bulunmak için öncelikle Bulgaristan D vizesi başvurusunda bulunmanız gerekir. Tamamlanmış ve imzalanmış D vize başvuru formunu, yasal olarak ikamet ettiğiniz ülkedeki Bulgaristan Cumhuriyeti konsolosluğuna şahsen teslim etmeniz gerekir. Vize başvurusunu yalnız Bulgaristan dışında yapabilirsiniz!
1. Belgelerinizi Hazırlayın: Bulgaristan Emekli D Vize başvurusu sırasında sunmanız gereken 2025 güncel evraklarınızı hazırlayın.
2. Başvurunuzu Yapın: D vize işlemlerinin en önemli kısmı başvuru evraklarının eksiksiz hazırlanmasıdır. Çünkü belgelerinizde küçük bir yanlışlık bile vize başvurusunun kabul edilmemesine ya da olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.
3. Randevuya Gidin: Bulgaristan D vize başvuruları konsolosluktan şahsen yapılıyor. Randevu günü evraklarınızı konsolosluk ya da büyükelçiliğe teslim edin. Sonra vize başvurunuzun sonuçlanmasını bekleyin. Başvurunuzun olumlu ya da olumsuz olacağına karar verme yetkisi sadece Bulgaristan Dışişleri Bakanlığındadır.
Bulgaristan D Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Bulgaristan D Tipi Vize Başvurusu için başvuru sahibi ikamet ettiği ilin yetki alanındaki diplomatik temsilciliğinde şahsen bulunarak hazırlamış olduğu evrakları teslim etmelidir. D vize başvurusu yetki alanı en yakın olan Bulgaristan temsilciliğine; İstanbul Bulgaristan Başkonsolosluğu, Edirne Bulgaristan Başkonsolosluğu, Bursa Bulgaristan Konsolosluğu veya Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği'ne şahsen başvuruda bulunulmalıdır.
Bulgaristan D Vizesi için Gerekli Evraklar
Bulgaristan Emekli Oturum D Vizesi için başvuruda bulunacak kişinin edinmesi geren evraklar Valilik veya Kaymakamlık tarafından apostillenerek, Bulgaristan’a tercüme edilmek üzere gönderilmeli ve Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdiklenmelidir.
Bulgaristan D vize alabilmek aşağıdaki belgeleri sunmalısınız:
Bulgaristan Vize Başvuru Formu: Eksiksiz ve hatasız doldurulması zorunludur.
Pasaport: Planlanan hareket tarihinden en az 3 ay sonra sona eren, en az 2 boş sayfası olan ve son 10 yıl içinde verilmiş en az 2 yıl geçerli bir pasaport.
Biyometrik fotoğraf: Güncel ve arka fonu beyaz bir şekilde çekilmiş, Pasaport boyutunda yani 35x45 mm ölçülerinde fotoğraf olmalı.
Emekli olduğunuza dair belge: Belgede hangi tarihte, hangi tahsis numarasıyla ve ne kadar emekli maaşı bağlandığı gibi bilgiler yer almalı ve apostilli olmalı.
Nüfus kayıt örneği: Aile bilgilerini gösterir şekilde onaylı ve apostilli olmalı.
Seyahat Sigortası: Bulgaristan'da kalış süresi boyunca tüm geri dönüş masraflarını ve acil tıbbi ve acil hastane tedavisini kapsayan yurtdışı seyahat sağlık sigortası.
Sabıka kaydı: Türkiye'den Apostilli alınmış, Bulgar yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş ve Bulgaristan Dış İşleri Bakanlığı’ndan onaylı olmalı.
Kira kontratı: Bulgaristan'da ikamete dair imzalı noter onaylı kira kontratı.
Taahhütname: Kira kontratını yapan ev sahibinden noter onaylı taahhütname (başvuru sahibinin kendi evinde kalacağını beyan eden)
Banka hesap özeti: Bulgaristan'da kendinizi geçindirmek için yeterli kaynağa sahip olduğunuzun kanıtı, örneğin banka hesap özetleri. Vize başvuru sahibi adına Bulgaristan bankasından açılmış en 6.000 Euro bakiyesi olan hesaba ait kaşeli, imzalı banka dökümü sunulmalı. Bu hesabın maaş çekmek için açıldığı belirtilmeli.
Vize ücretinin ödendiğine dair kanıt: (€100) Vizeniz reddedilirse iade edilmez.
Bulgaristan D Vize Ücreti Ne Kadar?
Emekli olan kişilerin Bulgaristan D vize başvurusu yapabilmesi için gerekli olan evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlaması ve başvuru için belirlenen vize ücretini yatırması gerekir. Vize başvurularının Bulgaristan Konsolosluğu tarafından işleme alınması için konsolosluk harcı olan €100'nun yatırılması gerekmektedir.
Bulgaristan D Vize Başvuru Formu
Bulgaristan oturum vizesi alabilmek için başvuru formu eksiksiz ve hatasız olarak doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Başvuru yapılacak olan konsoloslukların formları birbirinden farklı olup hangi konsolosluktan başvuru yapılacaksa ona uygun olan formun doldurulması gerekmektedir.
Başvuru evraklarıyla boğulma, vize başvurunu yaparken hangivize.com yanında! Senin yerine vize işlemlerini yapsın, vize için gerekli evraklarla uğraşsın, sürpriz masraflardan kaçınarak en cazip fiyatlarla Bulgaristan D Vize almanı sağlasın.
Bulgaristan D Vizesi Sonuçlanma Süresi
Bulgaristan D vize başvurusu değerlendirilme süreci 30 ile 90 gün arasında sürmektedir. Başvuruya şahsen giderek evrakları teslim ettiğinizde konsolosluk yetkilileri size başvuru takip fişi vermektedir. Verilen referans numarası ile başvuru sorgulanabilmektedir. Bulgaristan temsilciliğinin süreç boyunca sizi mülakata çağırma ve ek evrak isteme hakkı bulunmaktadır. Talep edilen ek evraklar zamanında ilgili birime teslim edilmelidir.
Bulgaristan D Vize Çıktıktan Sonraki Aşama Nedir?
Emekliler için Bulgaristan D vize başvuruları 30-90 gün arasında sonuçlanabilmektedir ancak bu süre Bulgaristan resmi tatil günlerine göre değişiklik gösterebilir.
Bulgaristan D vizesi çıktıktan sonra Bulgaristan’da ikamet edeceğiniz bölgenin Yabancılar Şubesi’ne giderek Bulgaristan Oturum İzni başvurusu yaparak Bulgaristan Oturum Kartı almanız gerekir.
Bulgaristan Emeklilik Oturumu Başvuru Süreci
Bulgaristan Emekli Vizesi için uygunluk, geçerli bir D vizesine sahip olmanızı gerektirir. İkamet başvurusu, D vizesinin süresi dolmadan en geç 2 hafta önce yapılmalıdır.

Emekliler için ikamet izni 12 aya kadar bir süre için verilir ve her yıl yenilenebilir. Geçici ikamet, belirli şartları karşılayan kalıcı veya uzun süreli ikamet için değiştirilebilir.
Bulgaristan Emekli Oturumu için Gerekli Evraklar
Bulgaristan Emekli D Vizesi aldıktan ve Bulgaristan'a vardıktan sonra, emekli olduğunuz gerekçesiyle oturma izni başvurusunda bulunmalısınız. Emekli Oturum İzni başvurusu yapmak için, bazıları D vize için olanlarla aynı olan aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekir:
Başvuru formu.
Pasaport kopyası - Pasaportun fotoğraflı sayfasının, kişisel bilgilerinizin, vizenizin ve ülkeye son girişinizin damgasının bulunduğu bir kopyası. Orijinal pasaportunuzu yanınızda taşıyın çünkü kopyayı pasaportunuzla karşılaştıracaklar.
Ödenmiş ücretinin kanıtı - izin 6 aylıksa ücret 200 BGN, izin 6 ay ile 1 yıl arasındaysa ücret 500 BGN'dir. Ek olarak, belgelerin işlenmesi için 10 BGN ücret alınır.
İkametgah kanıtı. Mülkiyet senedi veya noter tasdikli kira sözleşmesi (Ayrıca size adresi verdiğine dair sahibinden noter tasdikli bir beyan sunmanız gerekir).
Zorunlu sağlık sigortası. Bulgaristan'da sigortalı değilseniz zorunlu sağlık sigortası.
Mali yeterlilik kanıtı. Bulgaristan'da sosyal yardıma ihtiyaç duymadan kendinizi geçindirmek için istikrarlı ve yeterli mali kaynaklara sahip olduğunuzun kanıtı, en azından Bulgaristan'daki asgari aylık ücrete (2025 için 1077 BGN) veya asgari emekli maaşına (2025 için 636 BGN) eşit bir miktarda.
Sabıka kaydı belgesi. Vatandaşı olduğunuz ülke veya daimi ikamet ettiğiniz ülke tarafından verilen sabıka kaydı belgesi.
Emeklilik belgesi. Emekli maaşınızı aldığınız ülkeden alınmalıdır.
Bulgar banka hesabı. Bulgaristan'daki bir bankadan, emekli maaşınızı o bankadaki bir hesaba alacağınızı belgeleyen bir belge.
Sofya'da yaşıyorsanız bu belgeleri Sofya'daki Göç Müdürlüğü'ne veya ikamet edeceğiniz yerdeki İçişleri Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine sunmalısınız.
⚠️ Önemli! Bulgaristan'a D vize ile girişinizden itibaren en geç 3 ay içinde oturum izni başvurusunda bulunmalısınız.
Bulgaristan Oturum İzni Yenileme Nasıl Yapılır?
Bulgaristan emekli oturum izninizi yenilerken, bunu mevcut oturma izninizin süresi dolmadan en geç 14 gün önce yapmalısınız. Başvurunuz 14 gün içinde işleme alınacaktır. Ancak, davanız karmaşıksa veya ek belgelere ihtiyaç duyuluyorsa, yetkililer bu süreyi 1 ay daha uzatabilir ve bunu size bildirirler.
Bulgaristan Emekli Oturumu Aile Bireyleri Başvuru Süreci
Bulgaristan'da verilen bir emeklilik oturma izniniz varsa, aile birleşimi için başvuruda bulunabilirsiniz. Özellikle, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınızın Bulgaristan'a sizinle birlikte gelmesi için başvuruda bulunabilirsiniz. Bulgaristan'da aile birleşimi için uygunluk gerekliliklerini karşılamanız ve gerekli belgeleri sunmanız gerekecektir.
Bulgaristan Aile Birleşimi için şu belgeleri hazırlamanız gerekmekte:
Eş için: Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, Evlilik Kayıt Örneği, Sabıka Kaydı.
Çocuklarınız için: Doğum Kayıt Örneği, Nüfus Kayıt Örneği, Sabıka Kaydı, Muvafakatname.
Taahhütname: Sizin, ailenizin bakım ve masraflarını karşılayacağınıza dair noter onaylı belge.
Kira kontratı ve kira kontratını yapan ev sahibinden, başvuru sahibinin kendi evinde kalacağını beyan eden taahhütname.
Banka hesap dökümü: Bulgaristan’daki bir bankada €6000 bulunan banka hesabı.
Emeklilere Oturum İzni Veren Ülkeler Hangileridir?
Emeklilere oturum izni veren ülkeler genellikle belirli kriterler karşılandığında uzun süreli oturma veya emeklilik vizesi sağlamaktadır. İşte bazı emeklilere cazip oturum izni sağlayan ülkeler:
Portekiz D7 Vizesi emekliler için oturum izni veriyor. Gelir göstermek ve belirli bir süre ülkede ikamet etmek gerekiyor.
İspanya Non-Lucrative Vizesi düzenli emeklilik geliri ve bir miktar birikim göstermek şartıyla emeklilere oturum hakkı sağlıyor.
Yunanistan: Emeklilere uygun Golden Visa programı ve diğer oturma izinleri mevcut.
İtalya Elective Residency Visa ile emekliler İtalya'da oturum alabiliyor.
Malta Global Residence Program emeklilik vizesi avantajları sunuyor.
Tayland Retirement Visa (O-A ve O-X kategorileri) 50 yaş üstü kişilere uzun süreli oturum hakkı sağlıyor.
Malezya MM2H (Malaysia My Second Home) programıyla emeklilere cazip oturum izni seçenekleri sunuyor.
Filipinler Special Resident Retiree’s Visa (SRRV) ile emeklilik oturumu mevcut.
Meksika Temporary Residence Visa emeklilere düzenli gelir göstermek şartıyla oturum hakkı sunuyor.
Panama Pensionado Visa emeklilere birçok avantaj ve kalıcı oturum sağlıyor.
Dubai Retirement Program ile Birleşik Arap Emirlikleri emeklilere oturum sağlıyor.
💸 Her yıl yüzlerce başarılı sonuç alan hangivize.com sizin için süreci basitleştiriyor, bilinmezlikleri, gereksiz masraf ve evrak işlerini yolunuzdan kaldırıyor. Dahası, uzman ipuçları sayesinde yüzlerce saat tasarruf etmenizi de sağlıyor.
Zaman tasarrufunun yanı sıra gereksiz masraflardan uzak durmak ve baştan sona birebir danışmanlıkla online ve hemen başvurmak hangivize.com’da çok kolay.
Bulgaristan Emekli Oturumu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bulgaristan Oturum İzni ile Hangi Ülkelere Gidilir?
Bulgaristan 2025 yılında Schengen Bölgesi üyesi olması nedeniyle Bulgaristan Oturum İzni ile Schengen ülkelerine serbest seyahat edebilirsiniz.
Bulgaristan Oturum İzni Ücreti Ne Kadar?
Emekli olan kişilerin Bulgaristan D vize başvurusu yapabilmesi için gerekli olan evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlaması ve başvuru için €100 vize ücretini yatırması gerekir.
Bulgaristan Oturum Kartı Nasıl Alınır?
Bulgaristan Oturum Kartı almak için, geçerli bir D vizesine sahip olmanız gerekir. D Vizesi aldıktan ve Bulgaristan'a vardıktan sonra oturum kartı başvurusunda bulunmalısınız.
Bulgaristan Vize Başvurusu Reddedilirseniz Ne Yapmalısınız?
Yetkililer size sürekli oturma izni vermeyi reddederse, bu reddi idari mahkemede itiraz edebilirsiniz. Reddedilme bildirimini aldığınız andan itibaren 14 gün içinde itiraz edin.
Bulgaristan'da Emekliler için Süresiz Oturum Nasıl Alınır?
Herhangi bir 5 yıllık süre içinde Bulgaristan'da yasal ve kesintisiz olarak 30 ay ikamet etmiş olan emekliler, Bulgaristan'da daimi ikamet başvurusunda bulunmaya uygundur.
Bulgaristan'da Emekliler için Bulgar Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
AB vatandaşı olmayanlar, 5 yıl boyunca daimi veya uzun süreli ikamet iznine sahiplerse Bulgar vatandaşlığına başvurmaya hak kazanırlar.
🤔 Henüz burada olmayan bir sorun mu var? Yorumlar alanından sorunu hangivize.com uzmanlarına ulaştırarak yanıtına kolayca ulaşabilirsin. 👇