top of page

Almanya Freelancer Vizesi Başvuru Rehberi

Almanya Freelancer Vizesi Almanya’da 3 yıla kadar yaşama ve çalışma izni veren vizedir. Vizeye başvurmanın iki yolu vardır; Serbest çalışan (Freelancer/Freiberufler) olarak veya serbest meslek sahibi (Self-Employed/Gewerbe) olarak başvurabilirsiniz.


Hangisinin size uygun olduğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. Aşağıda detaylarıyla her şeyi anlattık.


Almanya Freelancer Vizesi Nedir?


Almanya’da yaşamı ve çalışmayı deneyimlemek isteyen, serbest meslek sahibi, yazılımcı, öğretmen, serbest çalışan doktor, dişçi vb. meslek grupları için olan vizedir.


Almanya Freelancer vizesi kendi içinde Serbest Çalışanlar (Freiberufler) için ve Serbest Meslek Sahibi (Gewerbe) olanlar için olmak üzere ikiye ayrılır.

Berlin

Serbest Çalışan (Freelancer/Freiberufler)


Almanya'da serbest çalışan olarak kabul edilmek için karşılamanız gereken iki ana gereklilik vardır. İlk olarak, "serbest çalışan" olarak adlandırılan (aşağıda listelenmiştir) bir mesleği icra ediyor olmanız ve gerekli üniversite diplomasına sahip olmanız gerekir. Eğer diploma sahibi değilseniz ancak benzer düzeyde bir eğitim almışsanız veya çalışmak istediğiniz alanda iş deneyimine sahipseniz bunu kanıtlamanız yeterlidir.


Bu vize türü için kabul edilen meslek grupları, serbest çalışan bilim insanları, sanatçı, edebiyatçı, öğretmenler, doktorlar, diş hekimleri, veterinerler, avukatlar, noterler, patent vekilleri, bilirkişiler, mühendisler, mimarlar, denetçiler, danışman sıfatıyla çalışanlar, işletme ekonomistleri, yeminli denetçiler, fizyoterapistler, gazeteciler, tercümanlar, çevirmenler, pilotlar ve benzeri mesleklerdir.


Serbest Meslek Sahibi (Self-Employed/Gewerbe)


Serbest çalışan (Freiberufler) tanımına ve meslek gruplarına uygun değilseniz, Serbest Meslek Sahibi (Gewerbe) olabilirsiniz. Gewerbe genellikle fiziksel ürünlerin satışını, ticari faaliyetini yapan kişiler içindir. Bazı şartlarda işinizi yapma şekline bağlı olarak Freiberufler sıfatınız Gewerbe’ye dönüşebilir.


Almanya Freelancer Vizesi Avantajları


İyi yaşam standartları, istikrarlı ekonomisi ve kültürel çeşitliliğinin dışında Almanya’nın size sunduğu Almanya Freelancer Vizesinin avantajları şunlardır:

  • ✈️ Schengen bölgesindeki ülkelere serbestçe seyahat edebilirsiniz.

  • ✅ Vizenizi yenileyebilirsiniz.

  • 💼 Kendi şirketinizi kurabilir ve iş fikrinizi hayata geçirebilirsiniz.

  • 🗂️ Eğer vize süreniz boyunca planlarınıza uymuş, ailenizin geçimini sağlayacak yeterli geliri elde etmiş iseniz 3 yılın sonunda kalıcı oturma iznine başvurabilirsiniz.


Almanya Freelancer Vizesi Başvuru Süreci


Almanya Freelancer Vizesi başvurunuzu birkaç adımda tamamlayabilirsiniz:


1- Vize başvuru süreci için gerekli belgeleri alın.

2- Almanya Konsolosluğundan randevu alın.

3- Randevu günü gerekli belgelerle şahsen başvurun ve ücreti ödeyin.

4- Vize başvurusunun işleme alınması için 3 aya kadar bekleyin.


Vize başvurunuz onaylandıysa, Almanya'ya seyahat etmeli ve Almanya'da oturum izni başvurusunda bulunmak üzere Yabancılar Dairesinden randevu almalısınız. Giriş vizenizin süresi dolmadan önce başvuruda bulunmalısınız.


Başvurunuzu Almanya’ya gittikten sonra yapmak daha kolay ve avantajlıdır. Almanya vize başvurunuzdan önce sizden konaklayacak yer bulmanızı ve bunu belgeler ile kanıtlamanızı ister. Bunun en kolay yolu da Almanya’ya seyahat ederek bir daire kiralamaktır.


Almanya Freelancer Vizesine Kimler Başvurabilir?


Almanya Freelancer Vizesine başvurmak için öncelikle AB vatandaşı olmamanız gerekir.


Bir yabancı olarak Almanya'dan uzaktan çalışma hakkında bilgi ararken akılda tutulması gereken önemli bir şey, "freelancer" ve "self-employed" arasındaki ayrımdır.

 

🇩🇪 Almanya Freelancer Vizesi, serbest çalışan olarak işlerini hayata geçirmek ve yüksek yaşam standartını hedefleyen girişimciler için idealdir.


Bilinmezlikleri ortadan kaldırıp, kanıtlanmış yüksek başarı oranıyla Almanya Freelancer Vizesi başvurunu yapmak için hangivize.com’un online hizmetinden faydalanabilirsin. ✔️


 

Olumlu bir ekonomik veya kültürel etki yaratması beklenen serbest çalışanlar (Freiberufler) Almanya Freelancer Vizesine başvurabilir. Serbest meslekler arasında örneğin sanatçılar, yazarlar, dil öğretmenleri ve serbest çalışan doktorlar, mühendisler, denetçiler, tercümanlar veya mimarlar vb. yer almaktadır.


Self-Employed yani işveren (Gewerbe) olarak başvurmak için bir şirket sahibi olmalı, şahıs şirketi sahibi olmalı veya bir şirketin ortağı, yöneticisi veya sorumlusu olmanız gerekir.


Gewerbe, kendi şirketinize veya markanıza sahip olduğunuz anlamına gelir ve bu da vergiler, kayıt, vize başvurusu vb. açısından yerine getirmeniz gereken gereklilikleri tamamen değiştirir.

 

⚠️ Unutmayın!

Almanya Freelancer Vizesi, size başvurduğunuz alanda çalışma izni verir. Mesela mühendis olarak başvurup aldığınız vize ile Almanya’da muhasebecilik yapamazsınız.

 

Almanya Freelancer Vizesine Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?


Almanya Freelancer Vizesine başvuru için gerekli belgeler serbest çalışanlar ve serbest meslek sahipleri için farklılık gösterir. Her iki meslek grubu için de gerekli belgeleri sizin için listeledik.


Serbest Çalışan (Freiberufler)


Başvurudan önce gerekenler:

  • Freelance çalışan olduğunuzu gösterir belge

  • Almanya’da konaklayacağınız yeri gösterir belge (otel veya airbnb rezervasyonu kabul edilmez)

  • Şahsen Ziyaret


Başvuru için gerekli belgeler:

  • Geçerli bir pasaport

  • Başvuru formu

  • Diplomanızı, aldığınız eğitimleri ve deneyimlerinizi içeren özgeçmişiniz

  • Gelir tahmini formu

  • Almanya’da geçerli sağlık sigortası

  • Kira kontratı veya ev sahibinden yazılı kullanım onayı


Serbest Meslek Sahibi (Gewerbe)


Başvurudan önce gereken belgeler:

  • Almanya’da konaklayacağınız yeri gösterir belge (otel veya airbnb rezervasyonu kabul edilmez)


Başvuru için gerekli belgeler:

  • Geçerli bir pasaport

  • Başvuru formu

  • İş planı

  • Finansman planı

  • Diplomanızı, aldığınız eğitimleri ve deneyimlerinizi içeren özgeçmişiniz

  • Ticaret kaydı (Gewerbeanmeldung)

  • Almanya’da geçerli sağlık sigortası

  • Kira kontratı veya ev tapusu veya ev sahibinden yazılı kullanım onayı

  • Mülk için kira maliyeti / giderleri gösterir belge


Almanya Freelancer Vizesi başvurusu, diğer ülkelere göre daha bürokratik ve daha fazla belge gerektiriyor olabilir, bu nedenle başvurunuzu yaparken tüm süreç boyunca bilinmezlikleri yolunuzdan kaldırmak için hangivize.com uzmanlığından faydalanabilirsiniz.



Her yıl yüzlerce başarılı sonuç alan hangivize.com sizin için süreci basitleştiriyor, bilinmezlikleri, gereksiz masraf ve evrak işlerini yolunuzdan kaldırıyor.


Dahası, uzman ipuçları sayesinde yüzlerce saat tasarruf etmenizi de sağlıyor. 💸


Munich

Almanya Freelancer Vizesinin Başvuru Maliyeti Nedir?


Almanya en düşük freelancer vizesi başvuru ücretine sahip ülkelerden biridir. Almanya Freelancer Vizesi başvuru ücreti 24 yaşına kadar olan Türk vatandaşları için 22,80 Euro, 24 yaşından büyük Türk vatandaşları için 37 Euro'dur.


Almanya Freelancer Vizesi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?


Başvurunuzu Almanya Konsolosluğuna ilettikten sonra başvurunuz 5-6 hafta içinde sonuçlanır. Vizeniz onaylandığında vizenizi teslim almanız için size Konsolosluk tarafından yeni bir randevu oluşturulur.


Almanya'ya Gittikten Sonra Neler Yapmalıyım?


Almanya'da gittikten sonra şu beş önemli adımı izleyin:


1- Yaşadığınız adresi kaydedin. Bu 'Anmeldung' olarak bilinir ve yerel Mukim Kayıt Bürosu 'Bürgeramt' aracılığıyla yürütülür. Bu işlem tamamlandıktan sonra, 'Meldebescheinigung' yaşayan adres kaydının onayını alacaksınız.


2- Almanya'da bir banka hesabı açın.


3- “Finanzamt” vergi dairesine kayıt olun. Bu, doldurulmuş Vergi Numarası Kayıt Formu “Fragebogen zur steuerliche Erfassung” gönderilerek yapılır. Bu işlem bittiğinde, 'Steuernummer' Vergi Kimliğini alacaksınız.


4- Serbest çalışma için oturma izni başvurusunda bulunun. İlk üç ay oturma izni için bir başvuruda bulunmalısınız. Başvuru Yabancılar Dairesi 'Ausländerbehörde'de yapılır. Başvurmak için, doldurulmuş bir Oturma İzni Başvuru Formu ve bu tür bir başvuruyu destekleyen gerekli kanıtları sağlamanız gerekir.


5- Artık hazırsınız, serbest işinizi uygulamaya başlayın.


Almanya Freelancer Vizesi ile İş Kurma Süreci


Vizenizi aldıktan sonra, Almanya'da bir iş kurmadan önce yapmanız gereken bazı işler vardır.


1- Bir işveren (Gewerbe) iseniz, bir şirket kurmalısınız. Bir Freelancer (Freiberufler) iseniz şirket kurmaya ihtiyacınız yoktur.


2- İşletmenizi vergi dairesine (Finanzamt) kaydettirmelisiniz. Vergi numarası (Steuernummer), KDV numarası (Umsatzsteuernummer) ve ticaret siciline (Handelsregister) bu şekilde girilir.


3- Web siteniz Alman ve Avrupa Birliği yasalarına uygun olmalıdır.


4- Kendinizi davalara karşı korumak için mesleki sorumluluk sigortası (Gewerbehaftpflichtversicherung veya Berufshaftpflichtversicherung) yaptırabilirsiniz. Yaralanmanız ve çalışamamanız durumunda da engellilik sigortası (Berufsunfähigkeitsversicherung) alabilirsiniz.


Almanya Freelancer Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


Vize randevusu almak konsolosluğun yoğunluğuna göre uzun sürebilir. Ayrıca gerekli belgeleri hazırlamak sandığınızdan fazla vakit alabilir. Vize randevunuzu alırken belgeleri hazırlamak için yeterli süreye sahip olduğunuzdan emin olun.


Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey belgelerinizin eksiksiz olmasıdır. Alman bürokratlar evrak işlerini severler ve her şeyin belgeler ile kanıtlanmasını isterler. Bu yüzden başvuru belgelerinizin tam olduğundan emin olmalısınız.


Eğer vize başvurunuzu turist vizesi alarak Almanya’ya gidip orada yapmak isterseniz vizenizin sonuçlar açıklanana kadar geçerli olduğundan emin olun. Sonuçlar açıklanmadan vizenizin bitmesi durumunda uzatma için başvurabilirsiniz.


Sen Ertelerken Her Gün 3 Kişi Vize İşlemini Başlatıyor. Sıra Sende! 🏃‍♂️


Hayallerinizi ertelemeden hangivize.com ile hemen ücretsiz bir online görüşme planlayarak başvurunuza giden ilk adımı atabilirsiniz.


Peki, neden bu fırsattan faydalanmalısınız?


✅ 1. Görüşme sonunda, başvuru için uygunluğunuzu öğrenirsiniz. Böylece boşuna zaman ve para harcamak zorunda kalmazsınız.


✅ 2. Program hakkında aklınızdaki spesifik soruların yanıtına ulaşabilir ve süreci net öğrenebilirsiniz.


✅ 3. Uzmanlarımız size her bir adımı ve yol haritasını açıklar. Bu sayede, sizi neyin beklediğini bilerek, emin adımlarla hareket edeceksiniz.


✅ 4. Hedeflerinize uygun opsiyonları belirleyebilir ve sizi nasıl avantajlı hale getirebileceğimizi açıklayabiliriz.


 

🇩🇪 Almanya Freelancer Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Almanya Freelancer Vizesi Uzatılabilir mi?

Evet, Almanya Freelancer Vizesini uzatmak için başvuru yapabilirsiniz.


Almanya Freelancer Vizesi için Banka Hesabınızda Ne Kadar Bulunmalı?

Almanya hükümetinin belirlediği minimum bir tutar yoktur. Ancak orada bulunduğunuz süre boyunca sizi geçindirecek yıllık minimum €9000 gelire sahip olmanız beklenmektedir.


Almanya Freelancer Vizesi ile Kalıcı Oturum İzni Alabilir miyim?

Almanya Freelancer Vizesi size 3 yıla kadar geçici bir oturma izni sağlar. Daimi oturma izni alabilmek için en az beş yıldır Almanya'da ikamet ediyor olmanız gerekir. 3 yılın sonunda kalıcı oturma iznine başvurabilirsiniz. Freelancer Vizesi için ülkede harcadığınız süre, daimi ikamet başvuruları için ikamet süresine sayılabilir.


Almanya Freelancer Vizesi İle Ödeyeceğim Vergi Ne Kadardır?

Almanya, yabancı serbest çalışanların faaliyetlerini vergi kaydını zorunlu kılan ülkelerden biridir. Almanya'da serbest çalışan olarak ödemeniz gereken iki vergi vardır:


Gelir Vergisi: €9.169'dan yüksek geliri olan herhangi bir serbest çalışan tarafından ödenir. Bu verginin tabanı %14 olup, duruma göre %42'ye kadar çıkabilmektedir.


Katma Değer Vergisi: Tüm serbest çalışanlar tarafından gelirinize göre ödenir, %7'ye kadar düşebilir, ancak ödenen ortalama oran %19'dur.


Not: Eğer Gewerbe olarak çalışıyorsanız Freiberufler’e göre daha yüksek vergi ödersiniz.


Freelancer Vizesiyle Almanya'da Ne Kadar Süre Kalmalıyım?

Alman Freelancer vizesi, verdiğiniz ayrıntılara bağlı olarak altı ay ile üç yıl arasında verilir. Her yıl en fazla altı aylığına vizeniz Almanya'dan ayrılabilirsiniz.


Almanya Freelancer Vizesiyle Ailem için Vize Alabilir miyim?

Almanya Freelancer Vizeniz varsa, eşinizin veya bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınızın ülkede size katılması için Aile Birleşimi Vizelerine başvurabilirsiniz. Bakmakla yükümlü olduğunuz kişileri desteklemek için yeterli paraya sahip olduğunuzu ve sağlık sigortası kapsamında olduklarını göstermeniz istenecektir. Bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler, vize süreleri boyunca Almanya'da çalışma ve eğitim alma hakkına sahiptir.


Alman Sanatçı Vizesinin Freelancer Vizesiyle Nasıl Bir İlişkisi Var?

Sanatçı Vizesi, Freelancer Vizesinin bir alt kategorisidir ve sanatsal çalışmaları için Almanya'da bulunmaları gerektiğini gösterebilen sanatçılar için tasarlanmıştır. Sadece Berlin'de başvurulabilir.


Bu vizenin, sanatçıların da başvurabileceği standart bir Freelancer vizeye göre avantajı, başvurunuzun Ticaret Odası tarafından incelenip onaylanması gerekmemesidir. Bu, hemen verilebileceği anlamına gelir.


bottom of page